Založ si blog

Monika Kompaníková – Piata loď

„Celé kino je zabukované, čelindž splnený.“ Veta, ktorá nie je súčasťou sfilmovaného románu, tak nejak ale tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho okolia. Nestíham ani registrovať rýchlosť, s akou sme začali tieto neprirodzené výrazy používať. A pozrime, dnes sú už prirodzenou súčasťou našej vetnej skladby. Akoby čokoľvek povedané bez anglikanizmu malo byť menej sofistikovaným. Nedajbože by vyslovené napovedalo o nevzdelanosti toho, kto vetu vysloví. (O to viac preto majú môj obdiv ľudia, ktorí dokážu trefne vyjadriť moment, emóciu, jednoducho čokoľvek.) .

f-kniha

Závisťou som teda prechádzal knihou, ako to len tá autorka, do prčic, dokázala? Neprajník (Rozumej intelektuálny kritik, ktorý nerozumie tomu, čo píše. Do tejto skupiny spadá i človek, ktorý knihu nečítal, dokonca nevidel ani film, ale z akejsi božej prezieravosti vie presne o čo ide.) by povedal, veď ten dej bude len o tom istom. Čo ma potom, nič nové prečo by som po knihe siahal (žiadna nová postava Marvelovky, ktorá bude mať napríklad namiesto hlavy mikrovlnku a roztopí v sebe každého nepriateľa). Takýmto presvedčením riadené správanie môže uškodiť, presnejšie v tomto prípade ochudobní človeka o obraz detského sveta ponoreného síce do nevýraznej šedej, no miestami obohateného o azúrovo modrú. Čitateľovi nie sú ani po poslednej prečítanej vete známe povolania vyobrazených postáv, nie to ešte ich rasová príslušnosť. Postavičky detského sveta si predsa nebudujú zábrany v podobe predsudkov, možno aj preto je možné charakterizovať dni popisované v knihe čírym poznávaním.

bratislava-vinohrady

Dej sa odohráva niekde na škále medzi melancholickosťou až tragickosťou života, no práve vhodným výberom slov je vyjadrená pestrosť myšlienok, s ktorou sa stretáva mladý človek v neriešiteľných situáciách. Desaťročná Jarka uteká nielen pred súčasnosťou, ale aj pred minulosťou, dokonca blízkou budúcnosťou. Čitateľ si poznávaním prostredia, z ktorého hlavná postava vychádza, začína vážiť niekdajšie pohodlie svojej detskej izby. Z rovnakého dôvodu sa, pre istotu, miestami štípe, aby sa prebudil do súčasnosti. Keď si uvedomí, aké sú obmedzené schopnosti desaťročného človiečika, ktorý môže len ťažko existovať, ak sa nemá o koho oprieť, ak nemá vlastné zázemie a jeho jedinou nádejou je veľká neurčitosť prichádzajúca s plynúcim časom, má chuť dočítať, ale iba s podmienkou, že narazí na šťastný koniec. Filmová produkcia ho nechala viac na divákovi, kdežto autorka príbehu mu dodala reálne kontúry a vytiahla ho z abstraktnej roviny. Jarka ako svoj ochranný štít využíva svoju predstavivosť, ktorá jej umožní miestami opustiť realitu a prepadnúť sa do snov. Zväčša je ponorená v búrlivých vodách, okolo nej sa nachádzajú lode, ku ktorým sa snaží doplávať, no tie sa od nej stále vzďaľujú. Miesto, kam uteká pred šeďou vlastného života, je miestom, ktoré je dostatočne vzdialené od zhluku kriku, príkazov a nedostatku pozornosti bežných dní, sa nachádza v područí viníc bratislavských Vinohradov. Pozemok s výhľadom na chátrajúcu chemičku, (nachádzajúcou sa hneď za stanicou Vinohrady) komíny Slovnaftu, a na iné bratislavské špecifiká, dáva človeku pocit, že svet má poriadok, že dokáže každú situáciu uchopiť a spoznať nevidené končiny, zvládnuť neznáme. Možno sa na tomto mieste zdržiaval z obdobných dôvodov aj bývalý majiteľ, nepoznaný dedko Miletič. Filmová verzia končí odchádzajúcim modrým parníkom, ktorý vyplával presne z tohto miesta. Nebolo pritom ťažké zostrojiť parník, modrastý záhradný domček úplne postačuje pre krátke výletné plavby.

f_slovnaft

Preboha, veď čo by už len mohlo trápiť desaťročnú?! Mama Lucia, ktorá samotná degraduje vlastné materstvo, má na výchovu vlastný názor. Dieťa predsa „vycepuje“ sloboda, ktorá mu je daná. Pozorovaním života Jarky, nám začne byť známy aj jej spolužiak Kristián. Jeho rodičia nenechávajú nič na náhodu, Kristián má starostlivo naplánovaný život. Starostlivá matka si dáva záležať, nielen na tom, aby mal potrebné materiálne zázemie, ale rovnako sa postará aj o štýl, akým má Kristián kráčať, ako má reagovať, čo má a čo môže kedy povedať. Oproti prostrediu, ktoré poznávame v spoločnosti Jarky, protipól. Kristián, ktorého prsty nesú známky po „špendlíkovej terapii“ je ďalším adeptom do námornej posádky. Životy Jarky a Kristiána sa spoja v dobe, kedy Jarka prejaví ochotu postrážiť dieťa na vlakovej stanici. Bežným ponevieraním sa, sa Jarka dostáva pred schody nástupišťa, kde zazrie nervózne postávajúcu matku s kočiarom. Matka, vidiac príležitosť, ju požiada o dočasné postráženie bábätiek. Jarka súhlasí. Po nejakej dobe, keď sa matka nevracia, sa  Jarka musí rozhodnúť, či ostane alebo pôjde. Zvuk kotúľajúcej sa plechovky vo vetre je znamením. Presviedča ju, a tak sa ako jediná zodpovedná za osudy bábätiek môže vydať na cestu kopcom do záhradníckeho domčeka. Spoločne s Kristiánom sa stávajú rodičmi. Jarka v hlave drží mnohé premyslené verzie budúcnosti, čo a kedy vykonajú, veď bude predsa potrebné zohnať peniaze, upratať chatku, dokonca aj okolie dať do poriadku. Všetko zariadiť tak, aby maličkí nepocítili nedostatok. Kristián prekoná strach z tmy, strašidlá potláča dospeláckym rozhodnutím. Ide nakúpiť, postarať sa o svoju rodinu, aj napriek zo všadiaľ sa vynárajúcej černoty. Jarka môže konečne ovplyvňovať svoj život, nebojí sa zlyhania, pretože život má vo svojich vlastných rukách, nemusí sa spoliehať na Luciu. Možno sa tento moment stáva pre ňu vykúpením a zmenou, hrubou čiarou, po ktorej už dlho túži. Paradoxom je, že zatiaľ čo polícia pátrala po Kristiánovi, Lucia pokojne dospávala ďalšiu z ťažkých nocí.

f-vinohrady

Novopečených rodičov nájdu práve vo chvíli, keď sú kotvy nenávratne zdvihnuté a modrastý parník sa postupne brehu vzďaľuje. Vzďaľuje sa svetu, realite, ktorú námorná čata nedokáže kormidlovať. Filmový divák tak odchádza trošku rozhodený, v zajatí vlastných myšlienok a smútku. Zatiaľ čo čitateľ to má uľahčené a je mu jasné, že tridsaťročná rozprávačka Jarka žije šťastne po boku svojho muža, opretá o pilier svojho života. Stojí za pevne uchopeným kormidlom piatej lode, ktorou sa vydávajú v ústrety rozbúrených vĺn.

Zosobnená dokonalosť

25.03.2017

Kráčaním Palisádami v krásnom, takmer jarnom počasí, je človek akoby naschvál nejakou vyššou mocou za pomoci slnečných lúčov upozorňovaný na nedostatky, ktoré táto ulica má. Kiež by sme mohli spustnutosť okolia ospravedlniť stáročiami. Žiaľ, nečinnosť v prúde času nám dá spätne facku, argument neobstojí. Kráčate naozaj strmým kopcom, ulicou Karola [...]

Šok z pádu (originál: The Shock of the Fall) , Nathan Filer

06.12.2015

Prvých sto strán knihy ma priviedlo na miesta minulosti, na ktoré som už dávno nevkročil. Obnovil som si dôležité útržky, ktoré doteraz niekde ležali pod ťarchou plynúceho času. Vďaka rozprávačovi sa môže každý nájsť nie v totožných okamihoch minulosti, ale v totožných pocitoch, ktoré sme ako deti prežívali. Podobne sa u nás prejavili i neskoršie [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5873x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu

Kategórie