Založ si blog

Šok z pádu (originál: The Shock of the Fall) , Nathan Filer

Prvých sto strán knihy ma priviedlo na miesta minulosti, na ktoré som už dávno nevkročil.  Obnovil som si dôležité útržky, ktoré doteraz niekde ležali pod ťarchou plynúceho času. Vďaka rozprávačovi sa môže každý nájsť nie v totožných okamihoch minulosti, ale v totožných pocitoch, ktoré sme ako deti prežívali. Podobne sa u nás prejavili i neskoršie nekorigované pubertálne výkyvy. Skoro v polovici som nechápal, ako to súvisí so avizovanou schizofréniou. Zameral som sa predovšetkým na smútok zo straty dôležitého človeka, ktorého kľúčovitosť autor vystihol geniálne jednoduchými pocitmi zo strany pozostalého. Práve tie najjednoduchšie sú tie najzložitejšie. Vývoj lásky či úcty k rodičom, k starším osobám, k priateľom je rozdielny v každej etape života. Šok z pádu - Nathan Filer

Čítal som slovenský preklad, ktorý mi naozaj bežal popod očami rýchlo. Podobne ako keď pozeráte von oknom z idúceho auta na biele prerušované stredové pásy na ceste a v jednej chvíli sa zlejú do jedného celistvého pásu. V momente vás nezaujíma či to niekedy boli samostatné menšie pásy alebo jeden dlhý. Moje pocity a moje myšlienky sa zliali s textom. Zmena prostredí a skákanie časových etáp udržiavajú sústredenosť čitateľa, zároveň však držia ucelene dej pokope. Hlavná postava Matthew sa nevie zmieriť so smrťou svojho brata menom Simon. Postupne sa čitatelia menia na bádateľov a snažia sa pochopiť zmýšľanie hlavnej postavy z jej vlastných zápiskov. Nevinné detské zakopnutie, nemusí vždy viesť ku kriku na neposedné dieťa, či k tíšeniu potomka po tom, čo si  rozbil koleno. Môže to rovnako pri určitých okolnostiach byť celoživotná tragédia. Nezabudnuteľná strata, môže viesť k množiacim sa psychologickým defektom.

Práve v druhej polovici knihy sa zamýšľam nad týmito nešťastnými poruchami, schizofréniu nevynímajúc.  Matthew tak nestratil iba svojho brata, ale stráca aj seba. V týchto ťažkých situáciách, stojíme za ním a sledujeme jeho činy. Môžeme len krútiť hlavou, nedokážeme zastaviť jeho pád. Autor vstupuje aj do oblasti stavby ľudského tela z chemického hľadiska. Ako všetko okolo nás aj my sa skladáme z atómov, následne molekúl a z mnohých ďalších väzieb. No tieto základné látky sa menia vyvíjajú. Od smrti Simona ubehne niekoľko rokov a Matthew začne praktizovať túto teóriu. Časticami z ktorých bol poskladaný Simon chce priviesť k životu. Vystavať ho, čo ho ale privádza do liečebného ústavu. Boj so sebou samým prehráva pod množstvom nezastaviteľne sa množiacich pocitov. Udupávajú ho.

S niečím podobným som sa stretol vo filme Atlas Mrakov (Cloud Atlas). Kde činy minulé ovplyvnili tie budúce. Nemám na mysli bezprostredne akciu a reakciu, niečo skôr na psychologickej báze. Šlo o prelínanie rôznych životov rôznych etáp vývoja sveta. Tým čím sme dnes, vďačíme minulosti. Film zašiel však ďalej. Dnes ako ľudia sme každý rozdielny, ak prijmeme tézy oboch autorov, teda knihy spracovanej do filmu a príbehu Nathana Filera tak môžeme dospieť k záveru, že sme zložený z atómov, ktorých väzby závisia na ich vývoji v minulosti, v iných telách? Netuším, každopádne zaujímavá myšlienka, ktorú autor zapracoval do prostredia liečebne, ktoré je o skúsenosti N. Filera skutočne dobre vykreslené.

Schizofrénia sa stala jeho súčasťou aj napriek najlepšej snahe lekárov v rámci obmedzeností existujúceho zdravotného systému v Británii. Matthew uvítal v hlave Simona s ktorým sa snažil zápasiť. Raz vyhrával, raz prehrával. Raz sa dostal z liečenia, raz na liečenie. Nekončiaci smutný kolobeh do ktorého vpadol ako dieťa, no nemôže sa z neho vymotať ani ako dospelý.

Monika Kompaníková – Piata loď

28.04.2017

„Celé kino je zabukované, čelindž splnený.“ Veta, ktorá nie je súčasťou sfilmovaného románu, tak nejak ale tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho okolia. Nestíham ani registrovať rýchlosť, s akou sme začali tieto neprirodzené výrazy používať. A pozrime, dnes sú už prirodzenou súčasťou našej vetnej skladby. Akoby čokoľvek povedané bez anglikanizmu malo byť [...]

Zosobnená dokonalosť

25.03.2017

Kráčaním Palisádami v krásnom, takmer jarnom počasí, je človek akoby naschvál nejakou vyššou mocou za pomoci slnečných lúčov upozorňovaný na nedostatky, ktoré táto ulica má. Kiež by sme mohli spustnutosť okolia ospravedlniť stáročiami. Žiaľ, nečinnosť v prúde času nám dá spätne facku, argument neobstojí. Kráčate naozaj strmým kopcom, ulicou Karola [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5879x
Priemerná čítanosť článkov: 1960x

Autor blogu

Kategórie